کاشت مو : بر خلاف اطلاعات بسیار زیاد علم پزشکی در مورد فیزیولوژی و ساختمان مو، تاثیر عوامل تغذیه ای، نژادی، جغرافیایی و عوامل ژنتیکی و انجام تحقیقات وسیع بر روی داروهای خوراکی و داروهای موضعی برای درمان ریزش مو یا جلوگیری از ریزش مو هنوز در مورد درمان اصلی ترین عامل ریزش مویعنی ریزش موی مردانه یا آندروژنیک موفقیت کامل به دست نیامده است.
با وجود تبلیغات مختلف و داروهای جدید وگران، در سراسر جهان ۶۰ درصد آقایان یا طاس هستند یا در مرحله از دست دادن موهای خود قرار گرفته اند. با وجود تبلیغات گمراه کننده و صرف پولهای کلان از طرف مردم طبقات مختلف جامعه برای خرید شامپو یا لوسیونهای مختلف برای تقویت رشد موو افزایش قطر و عمرموها، در مقالات علمی دنیا تا زمان حال فقط در داروی تقویت کننده و رشد مو به نامهای ماینوکسیدیل و فیناستراید مورد تایید قرار گرفته اند .البته اخیرا تونیک ها ومحلول های مناسبی نیزتولید شده اند که می توانند به تنهایی یا همراه سایر داروها به حفظ یا بازگشت مو ها کمک کنند.
باید توجه داشت که علی رغم موفقیتهای حاصله فیناستراید و ماینوکسیدیل هیچ کدام موجب برگشت همه موها نمی شوند و در بین مردان مختلف پاسخ به درمان متفاوت است. شخصی برای درمان مناسب است که نازک شدن مشخص موها و تعداد زیادی موهای کوچک شده داشته باشد، مردانی که کاملا در درمان طاسی پیشرفته سر در مردان، ترمیم مو به وسیله جراحی یا جراحی جایگزینی مو پیشرفت و تکامل قابل ملاحظه ای داشته و مطمئن ترین روش است. اکنون در جهان روش جراحی پیوند مو، که در حقیقت کاشت موی طبیعی و دایمی و استفاده از موی خود بیمار است، در مقایسه با روشهای غیر جراحی ترمیم مو، از قبیل ترمیم موی مصنوعی، استفاده از کلاه گیس، چسباندن موهای غیر طبیعی توسط کلیپس، سنجاقهای به خصوص، سیم یا نخهای بسیار ظریف به سطح سر، ارجحیت دارد. در جراحی پیوند مو با استفاده از موهای پشت سر بیمار در ناحیه طاس بیمار فولیکولهای زنده کاشته می شود و چون این موها وابسته به جنسیت نیستند ریزش نداشته و تا آخر عمر باقی می مانند .
مورد دیگری که در یک سال گذشته در کشور مطرح شده و بر س رزبانها افتاده، پلاسما درمانی یا سلول درمانی یا همان PRP می باش د. علیرغم اثرات خوبی که ازآن دیده شده ولی متاسفانه همه افراد این اثرات را ندیده یا تنها تاثیرات اندکی خواهند دید.برای آگاهی بیشترازمطالب عنوان شده به بخش های مربوطه مراجعه نمائید.
جراحی ترمیمی مو نخستین بار در دهه ۱۹۵۰ با استفاده از پانچ های ۴ میلیمتری انجام می شد. در سال ۱۹۷۴ از روش برداشتن فلاپ از پوست سر و ایجاد خط مو استفاده از مینی گرافت استفاده شد. بعدها گرافتها کوچکتر شد تا بالاخره شیوه جدید استفاده از پیوند تک مو یا گرافتهای حاوی ۲ یا ۴ مو به میدان آمد .
جراحی جایگزینی مو که در پیوند مو استفاده می شود، در حقیقت یک پیشرفت اساسی در زمینه جراحی زیبایی می باشد. متاسفانه بسیاری از بیماران و حتی افراد تحصیل کرده با این مورد جراحی برخورد نداشته اند و نمی دانند چگونه مو دوباره تجدید می شود و هنوز مطمئن نیستند که پیوند مو موقتی است یا دایمی.خوشبختانه چون مو از ناحیه گیرنده پشت سر به قسمت جلوی سر انتقال پیدا می کند این مو کلفت تر از موی جلوی سر است و چون وابسته به دی هدرو تستوسترون نمی باشد، بیمار این موی پیوند شده را تا آخر عمر حفظ خواهد کرد. به طور متوسط در یک جلسه می توان از ۲۰۰ تا ۲۰۰۰ تار مو پیوند زد که در بسیاری بیماران ممکن است بیشتر از یک جلسه نیاز باشد. پزشک برای ایجاد یک نتیجه خوب بایستی تراکم موها در ناحیه پشت سر، رنگ و قطر موها را در نظر بگیرد. انتخاب یک خط رویش جلو در پیشانی فردی که ناحیه دهنده پر تراکم ندارد و وسعت طاسی زیاد است، می تواند باعث نارضایتی بیمار در آینده شود. البته از این روش می توان برای ترمیم طاسی ناشی از اسکارهای عمل جراحی تروما، کریون (نوعی قارچ شدید پوست سر که باعث ازبین رفتن ریشه های مو می شود) یا محل سوختگی استفاده کرد که بیشتر خانمهای داوطلب عمل جراحی پیوند مو از این دسته هستند.
کاشت مو کاشت مو کاشت مو کاشت مو کاشت مو کاشت مو کاشت مو کاشت مو
پیش بینی موفقیت درکاشت مو:
مهمترین عوامل در موفقیت آمیز بودن عمل کاشت مو مهارت پزشک و انتخاب درست بیمار می باشد.
موارد مهم درنحوه انتخاب بیمار:
- توانایی پزشک مشاور در یافتن اهداف و انگیزه بیمار از پیوند مو
- پذیرش کامل توانایی، تخصص وتجربه جراح توسط بیمار
- معاینه جسمانی بیمار.
لازم به گفتن است که درمورد تجربه پزشک درواقع باید به تجربه دستیاران وتکنسن های وی اتکا. کرد.همانطور که حتما دیده یا شنیده اید عمل پیوند مو بسیار خسته کننده ووقت گیر بوده ودرواقع هیچ پزشکی مستقیما دست به انجام عمل پیوند نزده وفقط ناظربرانجام کاربوده ومسئول نتایج ومشکلات احتمالی کار می باشد. مانند تمام اعمال جراحی، دراین کارنیز بیشترمشکلات اعمال جراحی مانند حساسیت های دارویی ،نوسانات فشارخون،اضطراب واسترس پیش وپس ازجراحی، ونتایج متغیروجود خواهند داشت. البته احتمال ایجاد خطرات مهم وجدی بسیارنادر می باشد.
همه افراد دوست دارند موهای خوبی داشته باشند ولی رسیدن به حجم موهای جوانی انتظار بسیار نامعقول است که در جلسه مشاوره می توان با ایجاد یک دید علمی و منطقی مشکل این بیماران را حل کرده به طوری که بعد از عمل از نتیجه به دست آمده بسیار راضی باشندپزشک باید در تمام موارد آموزشهای لازم و صحیح به بیمار ارائه دهد مخصوصا در مواردی مانند جراحی های زیبایی بیمار بایستی حین مشاوره از نتیجه قابل دسترس عمل اطلاع دقیقی کسب کند. به طور مثال در پیوند مو بیمار متوجه می شود که ریزش موی آندروژنی یک پدیده پیشرونده می باشد و سالهای بعد از عمل ممکن است با ریزش بیشتر موها مواجه شوند و احتیاج به ترمیم مجدد داشته باشند.
بیشتر متقاضیان پیوند مو جوانان کمتر از ۳۰ سال می باشند این افراد به دلیل نداشتن بلوغ فکری و تجربه کافی انتظارات غیر واقع بینانه ای از جراحی پیوند مو دارند آنها دوست دارند با یک جلسه عمل به تراکم موی قبل از ۲۰ سالگی برسند و این ظاهر جوان برای همیشه حفظ شود و یا حتی از جراح تقاضا می کنند فرم موهایشان شبیه هنرپیشه معروفی شود آنها حاضر نیستند این حقیقت را بپذیرند که خط موی مردان بعد از بلوغ به طور طبیعی شروع به تنک شدن می کند.بنابراین بیماران متوجه می شوند که در سن مناسب اقدام پیوند مو بکنند چرا که ریزش پیشرونده مو باعث می شود بیمار ۲ بار احتیاج به پیوند مو داشته باشد.
بعد از ۳۰ سالگی بیمار به مرحله بلوغ کامل رسیده است در این زمان با بررسی میزان ریزش مو، پیش بینی گسترش یافتن آن در آینده امکان پذیر می باشد.بیمار در این سن منطقی تر فکر می کند و با توجه به میزان طاسی فعلی خود داشتن یک خط رویش موی جدید به شکل یک مرد بالغ جا افتاده باعث خشنودی و رضایت وی می شود با وجودی که این خط رویش مو بالاتر از آن چیزی است که در جوانان می بینیم.
عکس زیر پرپشت سازی را نشان می دهد :
بیماران مسن درصورت سلامت جسمانی در هفتاد یا هشتاد سالگی هم می توانند کاندید مناسبی برای پیوند مو باشند .داشتن سیستم قلب وعروق وتنفس سالم از ضروریات است .همچنین فشارخون،قند خون وانعقاد خون باید در حدطبیعی یا قابل قبول باشند و سابقه حساسیت به داروهای بیحسی موضعی وجود نداشته باشد.این افراد درصورت داشتن مشکل در هرکدام از موارد نامبرده بهتراست قبل ازاقدام به کاشت مو باپزشک خانواده یا متخصص داخلی مشورت نمایند. برای این بیماران مقداری مو نیزکافی بوده و تقاضای موی پر پشت ندارند.
از طرفی نحوه ریزش موی زنان و مردان متفاوت است. بیشتر زنان ریزش موی منتشر دارند و این افراد نسبت به ریزش موی آندروژنی (شایعترین نوع ریزش مو که به دلیل افزایش هورمون مردانه ایجا د میشود )کاندید خوبی برای پیوند مو نیستند. تا کنون مردان بیشتر از زنان متقاضی پیوند مو می باشند ولی تعداد زنان متقاضی در حال افزایش است ریزش موی آندروژنی به نظر مردان پدیده ای طبیعی است و اکثرا در میان سالی نیمی از موهایشان را از دست داده اند بسیاری از آنها به راحتی این کم مویی را می پذیرند و با آن کنار می آیند ولی به نظر زنان ریزش موی شدید و طاسی پدیده ای غیر طبیعی است و تا حد ممکن این مشکل خود را پنهان می کنند.
ریزش موی آندروژنیک در زنان به صورت الگوی زنانه یا مردانه در صورتیکه وسیع نباشد با در نظر گرفتن سایر شرایط موفقیت آمیز خواهد بود.ترمیم مو در مردان باعث ایجاد یک احساس بهتر می شود ولی در زنان علاوه بر احساس بهتر، احساس نرمال بودن بسیار خوشایند تر است.بنابراین علاوه بر تشخیص کلینیکی نوع ریزش مو و تعیین خط رویش برای یک کاندید مناسب نکته مهم دیگر تراکم منطقه دهنده پشت سر می باشد که در ایجاد حداکثر تراکم در ناحیه گیرنده نقش اصلی را بازی می کند.
ارزیابی شلی پوست سر و بررسی پزشکی و سوابق بیمار و اثرات جراحی قبلی پیوند مو در صورت نیاز به ترمیم مجدد دیگر فاکتورهای مورد ارزیابی توسط پزشک است که با انتخاب مناسب حراج در مجموع به یک پیوند موی موفق می انجامد.
از مهمترین یافته های علمی جدید کاشت سلولهای بنیادی فولیکول مو است که مطالعات وسیعی انجام گرفته در دنیا در مراحل ابتدایی، اثرات سلول بنیادی مو را در درمان طاسی به اثبات رسانده است و مراحل تکمیلی این تکنیک در حال تحقیق و بررسی است. در این پروژه که از سلولهای فولیکول مو برای کاشت استفاده می شود، مشکلات بسیار کمتری پیش راه است، چرا که برداشت بافت از بیمار تنها با یک نمونه کوچک که شامل تقریباً ۱۲۰ فولیکول مو باشد، انجام می شود و بنابراین آسیب آزار دهنده پوست سر به شکل حیرت انگیزی کاهش می یابد، بنابراین این تکنیک بسیار ساده تر با مدت زمان کوتاه تر و درد کمتری همراه است.مزیت دیگر این روش استفاده مجدد از همان نمونه کوچک در صورت ناکافی بودن مقدار مو است که در پیوند مو چنین امری امکان پذیر نیست.باید توجه کرد که این روش با روشی که هم اکنون دردنیا وایران با نام PRP یا سلول درمانی یا پلاسمادرمانی انجام می شود، کاملا متفاوت می باشد.
این روش مشکلات خود را نیز دارد از جمله اینکه در این روش باید توانایی سلولهای بنیادی در تولید مو حفظ شود و مطمئن باشیم که تعداد قابل توجهی از سلولهای مورد نیاز در محیط کشت رشد خواهند کرد. تکنیک باید به گونه ای برنامه ریزی شود که هزاران سلول در هر بیمار تولید شده و باعث رشد موی استاندارد قابل قبولی برای بیمار شود.بعلاوه این ریسک وجود دارد که هیچکدام از این موها دوام رشد نداشته باشد و موهای رشد یافته باقی بماند و موهای رشد یافته نیز قطر و رشد و سلامت قابل قبولی داشته باشد.هزینه بسیار بالای این روش و نگرانی در مورد مشکلات احتمال بعدی و عدم ایجاد ظاهر دلخواه با توجه به اینکه کنترل ویژه ای در مورد تراکم یکنواخت و جهت موها وجود ندارد، از دیگر مشکلات این روش هستند.
روشهای پیوند مو :
تاکنون روش های مختلفی برای درمان طاسی مطرح شده است از جمله مهمترین این روش ها پیوند مو است. پیوند مو با تکنیکهای مختلف انجام می شود. دو روش بسیار مهم ومرسوم برای کاشت یا پیوند مو ها عبارتند از :
۱- ( F.U.T ( Follicular unit Transplantation
۲- ( F.U.E (Follicular unit Extraction نام دیگر این روش F.I.T می باشد که درکشور ما این نام شناخته شده تراست.
برای دیدن شرح هر یک از روشهای کاشت مو به بخش مربوطه مراجعه نمائید.